Bardzo często jadam ziarenka lnu z jogurtem. Jest to bardzo pożywny podwieczorek a czasami nawet kolacja. Jest również bardzo popularnym składnikiem granoli a także sałatek. Często dodawany jest do chleba wraz z innymi ziarnami. Można go zmieszać z każdą potrawą, ponieważ nie ma smaku.
Siemię lniane posiada:
- witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem dbającą o nasz wygląd,
- magnez, który działa na nasz organizm uspokajająco,
- lecytynę, która powoduje lepsze uczenie, ale również zmniejsza ilość cholesterolu we krwi (oczywiście tego złego),
- cynk działający korzystnie na skórę, paznokcie oraz włosy (wpływa na eliminację łupieżu),
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w optymalnych proporcjach, które działają korzystnie na ilość cholesterolu we krwi, ale również na cały układ krwionośny,
- lignany, które regulują ilość estrogenu w organizmach kobiecych powodując zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów hormonozależnych,
- żelazo, które wpływa na właściwy poziom hemoglobiny we krwi,
- błonnik (zarówno ten rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny), który powoduje przyśpieszenie metabolizmu oraz dzięki temu chudnięcie. Czyli kolejny składnik naszej diety, który powoduje chudnięcie!
Przygotowanie kleiku z siemienia lnianego: 2-3 łyżeczki siemienia zalać ciepłą wodą. Odczekać ok 1 godziny, aż zrobi się kleista substancja.
Takim kleikiem można wyleczyć biegunki. Osoby, które mają problemy z wrzodami lub jelitami mogą stosować na czczo taki kleik. Działa znakomicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz