Każdy owoc i warzywo zawiera w sobie specyficzny zestaw aktywnych substancji zwanych antyoksydantami. W świecie roślinnym jest ich bardzo dużo. Dlatego bardzo ważne jest dostarczanie różnych antyoksydantów każdego dnia. A nie jest to łatwe, bo skąd możemy wiedzieć, jakie antyoksydanty są w jakich owocach i warzywach. Choć nazwy antyoksydantów są dość trudne, proszę się nie zrażać.
- likopen - pomidory, morele, dynia, papryka, szpinak, jarmuż, arbuz,
- beta-karoten - marchewka, mango, brzoskwinie, nektarynki, melony, szpinak, jarmuż, rzepa, cykoria,
- kwercetyna - cebula, brokuły, ciemne winogrona, szalotka,
- indole - kapusta, kalarepa, brokuły, kalafior, brukselka, gorczyca, rzodkiewka, rzepa,
- skwalen - oliwki,
- kapsaicyna - papryczka chili,
- betanina - czerwone buraki,
- ajoen - czosnek,
- kurkumina - kurkuma,
- antocjany - owoce jagodowe (jagody, borówki, żurawina),
- katechiny - czarna, zielona oraz biała herbata,
- koenzyn Q10 - brokuły, orzechy włoskie, pistacjowe, ziemne, soja, sezam,
- resveratrol - winogrona oraz czerwone wino.
Innymi bardziej znanymi antyoksydantami są: witamina C oraz E a także selen.
Życzę powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz