1 marca 2015

5 razy dziennie owoce i warzywa

Każdy owoc i warzywo zawiera w sobie specyficzny zestaw aktywnych substancji zwanych antyoksydantami. W świecie roślinnym jest ich bardzo dużo. Dlatego bardzo ważne jest dostarczanie różnych antyoksydantów każdego dnia. A nie jest to łatwe, bo skąd możemy wiedzieć, jakie antyoksydanty są w jakich owocach i warzywach. Choć nazwy antyoksydantów są dość trudne, proszę się nie zrażać.
  • likopen - pomidory, morele, dynia, papryka, szpinak, jarmuż, arbuz,
  • beta-karoten - marchewka, mango, brzoskwinie, nektarynki, melony, szpinak, jarmuż, rzepa, cykoria,
  • kwercetyna - cebula, brokuły, ciemne winogrona, szalotka,
  • indole - kapusta, kalarepa, brokuły, kalafior, brukselka, gorczyca, rzodkiewka, rzepa,
  • skwalen - oliwki,
  • kapsaicyna - papryczka chili,
  • betanina - czerwone buraki,
  • ajoen - czosnek, 
  • kurkumina - kurkuma,  
  • antocjany - owoce jagodowe (jagody, borówki, żurawina), 
  • katechiny - czarna, zielona oraz biała herbata, 
  • koenzyn Q10 - brokuły, orzechy włoskie, pistacjowe, ziemne, soja, sezam,
  • resveratrol - winogrona oraz czerwone wino. 

Innymi bardziej znanymi antyoksydantami są: witamina C oraz E  a także selen.


Stałe zanieczyszczenie środowiska, ciągły stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, infekcje oraz niewłaściwy sposób żywienia wpływa nasz stan zdrowia oraz na proces starzenia się skóry. A chyba żadna z nas nie chce szybko się zestarzeć. Wymienione powyżej składniki żywienia zapobiegają niekorzystnym działaniom w naszym organizmie walcząc z wolnymi rodnikami. Dlatego warto sporządzać posiłki w taki sposób, aby dostarczyć jak najwięcej różnych antyoksydantów w codziennej diecie.

Życzę powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz