5 marca 2017

Czekolada

Przez łasuchów jest traktowana jak najlepsza delicja. Wielu z nas ma wyrzuty sumienia, że ponownie się na nią skusiła. Ale czekolada ma zarówno swoje plusy jak i minusy.


Plusy:
  • Nasiona kakaowca, z którego zrobiona jest czekolada są bogate w związki przeciwutleniające. Ciekawą substancją jest teobromina, która na ludzi działa antyoksydacyjnie, natomiast jest trująca dla psów, papug, kotów i koni.
  • Innymi związkami przeciwutleniającymi są katechiny oraz proantocjanidyny. Najwięcej przeciwutleniaczy występuje w czekoladzie 70%.
  • Kolejnym ciekawym związkiem w czekoladzie jest kofeina.
  • Czekolada zawiera magnez, który świetnie wpływa na układ nerwowy, mangan, potas, cynk, wapń, żelaz oraz miedź.
  • Posiada witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, C, E oraz kwas pantotenowy.
  • Kiedyś czekolada była posądzana o zmiany skórne typu trądzikowego. Mit ten obalono a przeciwutleniacze zawarte w czekoladzie działają wręcz odwrotnie i wpływają na nawodnienie skóry.
  • Osoby chorujące na serce również powinny skusić się na tę przekąskę. Zmniejsza ona poziom złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.
  • Zwiększa natomiast poziom tlenku azotu, co korzystnie wpływa na pozbycie się insulinoodporności.
  • Interesujący jest fakt, że czekolada mleczna lepiej wpływa na pamieć niż czekolada ciemna.
  • Czekolada zwalcza biegunki.
  • Płynną czekoladę można wymieszać z przyprawami takimi jak pieprz cayenne, chili, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, które poprawią metabolizm. Rozpuszczając czekoladę najlepiej nie przekraczać temperatury 49 stopni, żeby uniknąć gorzkiego smaku.
  • Dodając do mleka czekoladę lub kakao, osoby z nietolerancją laktozy mogą nie mieć problemów z trawieniem tego dwucukru.


Wady:
  • Czekolada powoduje zgagę u osób, które mają do nich tendencję (zawiera aż 4 substancje mogące wywołać zgagę).
  • W momencie zdiagnozowania zapalenia pęcherza należy unikać czekolady, gdyż dodatkowo podrażnia ona pęcherz.
  • Fentyloetylanina może powodować migrenę.


Oczywiście plusów jest więcej. Ja stawiam głównie na czekoladę gorzką, choć jak widać nie tylko ona przynosi nam korzyści. Warto zawsze spoglądać na etykietę, żeby kupować czekoladę z jak najmniejszą liczbą substancji chemicznych jako dodatków. 


48 komentarzy:

  1. Bardzo lubię czekoladę, ale nie jadam zbyt często.
    Wybieram deserową :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyobrażam sobie życia bez czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Ale pysznie się prezentuje ta czekolada! Super :) Z chęcią bym spróbowała. Bardzo lubię takie czekoladowe smaki. Od czasu do czasu - jak najbardziej jest w stanie mnie skusić. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i plusy wygrywają ja zdecydowanie wole tę gorzka lub z ksylolitem

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, ja z powodu alergii na kakao mogę sobie pozwolić na kilka kostek na rok

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny post, nie wiedziałam że temperatura rozpuszczania ma wpływ na smak.Ja lubię czekoladę ale mleczną i staram się jej nie kupować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O a tym, że czekolada mleczna lepiej wpływa na pamięć mnie zaskoczyłaś :) Uwielbiam czekoladę, ale staram się ją jeść z umiarem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że mleczna czekolada jest lepsza dla pamięci niż gorzka. Ja mam takie okresy kiedy jem czekoladę, mam też takie kiedy nie mam zupełnie na nią ochoty. Wiem, że organizm czasem wiem najlepiej czego mu potrzeba. Nie wiedziałam też, że czekolada może podrażniać chory pęcherz. Wiem natomiast, że może czasem powodowac zaparcia. Świetny i przydatny post.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja tam minusów staram się nie widzieć, jedynie plusy:) Czekolada, gorzka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ha!!! Czekolada ma tyle plusów, że będę ją teraz zajadać bez wyrzutów sumienia :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedno jest pewne- trzeba jeść czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Kłamstwo! Czekolada nie ma wad! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zauważ, że tylko osoby, które są chore powinny unikać czekolady.
      A oczywiście nie powinniśmy się nią objadać, bo jest "nieco" kaloryczna, czyli idzie w boczki!

      Usuń
  13. Czekolada ciemna z dużą ilością kakao jest zdrowa, ale taka mleczna itp. nie koniecznie bo tam więcej tłuszczu niż pożytku. Ja jednak własnie gorzkiej,deserowej nie cierpię i lubię tą złą :P ale w marcu mam wyzwanie bez słodyczy i na razie 7 dni bez czekolady i jej produktów za mną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czekolada jest dla mnie ciężkostrawna. Choć smakuje, wiadomo. Zawsze pilnuję, by nikt nią kota nie karmił.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię czekoladę. Tylko właśnie ze względu na fakt, że działa zapierająco, ograniczam 😁

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam czekoladę i jem ją niemal codziennie. Ale ciekawostka z tym poprawianiem pamięci przez mleczną!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla mnie największą wadą czekolady jest to, że wciąga :D Nie potrafię skończyć na jednej kostce :D Zazwyczaj pół czekolady znika, czasami nawet cała tabliczka! Dlatego staram się rzadko czekoladę otwierać :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Skoro mleczna wpływa na pamięć, to od teraz jem ja bez wyrzutów;)

    OdpowiedzUsuń
  19. No to już wiem dlaczego słyszałam aby nie dawać pieskom czekolady- mieliśmy kiedyś sunię która chciała się dosłownie posikać jak poczuła czekoladę i pewnie udało jej się spróbować kawałeczek choć ja jej nigdy nie dawałam. na szczęście nic się jej nie stało.
    Ja obecnie stawiam na surowe kakao- w proszku lub pokruszone ziarna- mieszam z mlekiem owsianym i to zaspokaja moje ciągoty do czekolady- samej czekolady, nawet tej bardzo gorzkiej, chwilowo nie kupuję bo zauważyłam, ze nawet taka 90% potrafi wywołać u mnie napad obżarstwa więc wolę unikać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem dobra jest ta Twoja opcja. Może czas spróbować surowe kakao.

      Usuń
  20. Uwielbiam czekoladę:) W lodówce zawsze mam chociaż jedną tabliczkę gorzkiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  21. no proszę czekolada mleczna ma swe zalety:)

    OdpowiedzUsuń
  22. I pomyśleć, że do tej pory o czekoladzie wiedziałam tylko tyle, że pogrubia ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja najbardziej lubię gorzką, żeby jeść najzdrowszą wersję od jakiegoś czasu sama robię czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam gorzką czekoladę, zawsze mam pod ręką, ale staram się nie przesadzać z ilością, jedna lub dwie małe kosteczki dziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam ciemną czekoladę i jem ją codziennie. Chyba się trochę uzależniłam, bo jak nie zjem, to czuję jakieś braki ;))

    OdpowiedzUsuń
  26. O wow, nie wiedziałam, że tyle właściwości ma czekolada. Chyba musze ją zacząć jeść częściej, bo ostatnimi czasami z niej całkowicie zrezygnowałam.

    OdpowiedzUsuń
  27. ja czekoladę jem ostatnio jedynie deserową;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czasami zdarza mi się sięgnąć, znając jej właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dużo ciekawych informacji się dowiedziałam. Nie znałam takich faktów o czekoladzie. Jadam zazwyczaj czekoladę gorzką i bardzo sprawdzam skład :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Dałaś mi właśnie całą listę powodów do wyjścia z pracy i kupienia sobie tabliczki czekolady. Nawodnienie skóry jest mi baaaardzo potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja niestety przesadzałam bo pochłaniałam tabliczkę dziennie :( Mój Szymcio mnie ozdwyczaił od uzależnienia od cukru i przerzuciłam się na gorzką czekoladę, która chętnie jem po kostce lub dwóch dziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja tam lubię czekoladę, choć oczywiście w rozsądnych ilościach :P

    OdpowiedzUsuń
  33. Nic tak nie poprawia nastroju jak gorzka czekolada.

    OdpowiedzUsuń
  34. Przyznam że uwielbiam czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką i czasami trudno mi się opanować ;D

    OdpowiedzUsuń
  35. Tym samym usprawiedliwiasz moją sympatię do czekolady... :) Ja także preferuję przede wszystkim gorzką.

    OdpowiedzUsuń
  36. Zdecydowanie więcej korzyści :D Wszystko jest dobre w rozsądnych ilościach :) Osobicie kocham czekolade!
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Kurcze, nie wiedziałam, że przez czekoladę mogę mieć zgagę, która mam moim zdaniem za często. Zawsze winę zrzucałam na smażone rzeczy, a to tak nie do końca jak się okazuje. Czekoladę jem w dużych ilościach, uwielbiam pod każdą postacią :D czy normalną w kostkach, czy płynną mniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgagę nie tylko powoduje czekolada, ale również wiele innych czynników i nie wiadomo, który akurat u Ciebie ją wywołał.
      Należy unikać alkoholu, owoców cytrusowych, ostrych przypraw, kawę, miętę, surową cebulę. u osób z nadwagą częściej się pojawia zgaga. Dobrze jest jeść małe posiłki. I po posiłku najlepiej się nie kłaść. Chyba, że trzeba to najlepiej położyć się na lewym boku tak, żeby jama ustna była wyżej od żołądka.

      Usuń
  38. Też jestem zwolenniczką gorzkiej czekolady bez cukru, wtedy rzeczywiście możemy mówić o jej prozdrowotnych właściwościach. Ostatnio słyszałam nawet, że kakao ma dobry wpływ na nasze zęby.

    OdpowiedzUsuń
  39. uwielbiam czekoladę, ale unikam jej właśnie ze względu na migrenę ...

    OdpowiedzUsuń
  40. Czekolada - moja zguba. :) Ale staram się jak mogę wybierać tylko te dobrej jakości.

    OdpowiedzUsuń