Przez łasuchów jest traktowana jak najlepsza delicja. Wielu z nas ma wyrzuty sumienia, że ponownie się na nią skusiła. Ale czekolada ma zarówno swoje plusy jak i minusy.
Plusy:
Plusy:
- Nasiona kakaowca, z którego zrobiona jest czekolada są bogate w związki przeciwutleniające. Ciekawą substancją jest teobromina, która na ludzi działa antyoksydacyjnie, natomiast jest trująca dla psów, papug, kotów i koni.
- Innymi związkami przeciwutleniającymi są katechiny oraz proantocjanidyny. Najwięcej przeciwutleniaczy występuje w czekoladzie 70%.
- Kolejnym ciekawym związkiem w czekoladzie jest kofeina.
- Czekolada zawiera magnez, który świetnie wpływa na układ nerwowy, mangan, potas, cynk, wapń, żelaz oraz miedź.
- Posiada witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, C, E oraz kwas pantotenowy.
- Kiedyś czekolada była posądzana o zmiany skórne typu trądzikowego. Mit ten obalono a przeciwutleniacze zawarte w czekoladzie działają wręcz odwrotnie i wpływają na nawodnienie skóry.
- Osoby chorujące na serce również powinny skusić się na tę przekąskę. Zmniejsza ona poziom złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.
- Zwiększa natomiast poziom tlenku azotu, co korzystnie wpływa na pozbycie się insulinoodporności.
- Interesujący jest fakt, że czekolada mleczna lepiej wpływa na pamieć niż czekolada ciemna.
- Czekolada zwalcza biegunki.
- Płynną czekoladę można wymieszać z przyprawami takimi jak pieprz cayenne, chili, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, które poprawią metabolizm. Rozpuszczając czekoladę najlepiej nie przekraczać temperatury 49 stopni, żeby uniknąć gorzkiego smaku.
- Dodając do mleka czekoladę lub kakao, osoby z nietolerancją laktozy mogą nie mieć problemów z trawieniem tego dwucukru.
Wady:
- Czekolada powoduje zgagę u osób, które mają do nich tendencję (zawiera aż 4 substancje mogące wywołać zgagę).
- W momencie zdiagnozowania zapalenia pęcherza należy unikać czekolady, gdyż dodatkowo podrażnia ona pęcherz.
- Fentyloetylanina może powodować migrenę.
Oczywiście plusów jest więcej. Ja stawiam głównie na czekoladę gorzką, choć jak widać nie tylko ona przynosi nam korzyści. Warto zawsze spoglądać na etykietę, żeby kupować czekoladę z jak najmniejszą liczbą substancji chemicznych jako dodatków.
Bardzo lubię czekoladę, ale nie jadam zbyt często.
OdpowiedzUsuńWybieram deserową :-)
Nie wyobrażam sobie życia bez czekolady.
OdpowiedzUsuńMniam. Ale pysznie się prezentuje ta czekolada! Super :) Z chęcią bym spróbowała. Bardzo lubię takie czekoladowe smaki. Od czasu do czasu - jak najbardziej jest w stanie mnie skusić. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńNo i plusy wygrywają ja zdecydowanie wole tę gorzka lub z ksylolitem
OdpowiedzUsuńNiestety, ja z powodu alergii na kakao mogę sobie pozwolić na kilka kostek na rok
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post, nie wiedziałam że temperatura rozpuszczania ma wpływ na smak.Ja lubię czekoladę ale mleczną i staram się jej nie kupować ;-)
OdpowiedzUsuńO a tym, że czekolada mleczna lepiej wpływa na pamięć mnie zaskoczyłaś :) Uwielbiam czekoladę, ale staram się ją jeść z umiarem :D
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że mleczna czekolada jest lepsza dla pamięci niż gorzka. Ja mam takie okresy kiedy jem czekoladę, mam też takie kiedy nie mam zupełnie na nią ochoty. Wiem, że organizm czasem wiem najlepiej czego mu potrzeba. Nie wiedziałam też, że czekolada może podrażniać chory pęcherz. Wiem natomiast, że może czasem powodowac zaparcia. Świetny i przydatny post.
OdpowiedzUsuńja tam minusów staram się nie widzieć, jedynie plusy:) Czekolada, gorzka jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńHa!!! Czekolada ma tyle plusów, że będę ją teraz zajadać bez wyrzutów sumienia :)!!!
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne- trzeba jeść czekoladę :D
OdpowiedzUsuńKłamstwo! Czekolada nie ma wad! :D
OdpowiedzUsuńAle zauważ, że tylko osoby, które są chore powinny unikać czekolady.
UsuńA oczywiście nie powinniśmy się nią objadać, bo jest "nieco" kaloryczna, czyli idzie w boczki!
Czekolada ciemna z dużą ilością kakao jest zdrowa, ale taka mleczna itp. nie koniecznie bo tam więcej tłuszczu niż pożytku. Ja jednak własnie gorzkiej,deserowej nie cierpię i lubię tą złą :P ale w marcu mam wyzwanie bez słodyczy i na razie 7 dni bez czekolady i jej produktów za mną :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za czekoladą :D
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl - zapraszam :)
Czekolada jest dla mnie ciężkostrawna. Choć smakuje, wiadomo. Zawsze pilnuję, by nikt nią kota nie karmił.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladę. Tylko właśnie ze względu na fakt, że działa zapierająco, ograniczam 😁
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i jem ją niemal codziennie. Ale ciekawostka z tym poprawianiem pamięci przez mleczną!
OdpowiedzUsuńDla mnie największą wadą czekolady jest to, że wciąga :D Nie potrafię skończyć na jednej kostce :D Zazwyczaj pół czekolady znika, czasami nawet cała tabliczka! Dlatego staram się rzadko czekoladę otwierać :D
OdpowiedzUsuńSkoro mleczna wpływa na pamięć, to od teraz jem ja bez wyrzutów;)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem dlaczego słyszałam aby nie dawać pieskom czekolady- mieliśmy kiedyś sunię która chciała się dosłownie posikać jak poczuła czekoladę i pewnie udało jej się spróbować kawałeczek choć ja jej nigdy nie dawałam. na szczęście nic się jej nie stało.
OdpowiedzUsuńJa obecnie stawiam na surowe kakao- w proszku lub pokruszone ziarna- mieszam z mlekiem owsianym i to zaspokaja moje ciągoty do czekolady- samej czekolady, nawet tej bardzo gorzkiej, chwilowo nie kupuję bo zauważyłam, ze nawet taka 90% potrafi wywołać u mnie napad obżarstwa więc wolę unikać:)
Całkiem dobra jest ta Twoja opcja. Może czas spróbować surowe kakao.
UsuńUwielbiam czekoladę:) W lodówce zawsze mam chociaż jedną tabliczkę gorzkiej czekolady.
OdpowiedzUsuńno proszę czekolada mleczna ma swe zalety:)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że do tej pory o czekoladzie wiedziałam tylko tyle, że pogrubia ;D
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię gorzką, żeby jeść najzdrowszą wersję od jakiegoś czasu sama robię czekoladki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gorzką czekoladę, zawsze mam pod ręką, ale staram się nie przesadzać z ilością, jedna lub dwie małe kosteczki dziennie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciemną czekoladę i jem ją codziennie. Chyba się trochę uzależniłam, bo jak nie zjem, to czuję jakieś braki ;))
OdpowiedzUsuńO wow, nie wiedziałam, że tyle właściwości ma czekolada. Chyba musze ją zacząć jeść częściej, bo ostatnimi czasami z niej całkowicie zrezygnowałam.
OdpowiedzUsuńja czekoladę jem ostatnio jedynie deserową;)
OdpowiedzUsuńCzasami zdarza mi się sięgnąć, znając jej właściwości :)
OdpowiedzUsuńDużo ciekawych informacji się dowiedziałam. Nie znałam takich faktów o czekoladzie. Jadam zazwyczaj czekoladę gorzką i bardzo sprawdzam skład :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę ;)
OdpowiedzUsuńDałaś mi właśnie całą listę powodów do wyjścia z pracy i kupienia sobie tabliczki czekolady. Nawodnienie skóry jest mi baaaardzo potrzebne :)
OdpowiedzUsuńJa niestety przesadzałam bo pochłaniałam tabliczkę dziennie :( Mój Szymcio mnie ozdwyczaił od uzależnienia od cukru i przerzuciłam się na gorzką czekoladę, która chętnie jem po kostce lub dwóch dziennie :)
OdpowiedzUsuńJa tam lubię czekoladę, choć oczywiście w rozsądnych ilościach :P
OdpowiedzUsuńRozsądek jest we wszystkim wskazany :)
UsuńNic tak nie poprawia nastroju jak gorzka czekolada.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że uwielbiam czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką i czasami trudno mi się opanować ;D
OdpowiedzUsuńTym samym usprawiedliwiasz moją sympatię do czekolady... :) Ja także preferuję przede wszystkim gorzką.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie więcej korzyści :D Wszystko jest dobre w rozsądnych ilościach :) Osobicie kocham czekolade!
OdpowiedzUsuńdreamerworldfototravel.blogspot.com
Kurcze, nie wiedziałam, że przez czekoladę mogę mieć zgagę, która mam moim zdaniem za często. Zawsze winę zrzucałam na smażone rzeczy, a to tak nie do końca jak się okazuje. Czekoladę jem w dużych ilościach, uwielbiam pod każdą postacią :D czy normalną w kostkach, czy płynną mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńZgagę nie tylko powoduje czekolada, ale również wiele innych czynników i nie wiadomo, który akurat u Ciebie ją wywołał.
UsuńNależy unikać alkoholu, owoców cytrusowych, ostrych przypraw, kawę, miętę, surową cebulę. u osób z nadwagą częściej się pojawia zgaga. Dobrze jest jeść małe posiłki. I po posiłku najlepiej się nie kłaść. Chyba, że trzeba to najlepiej położyć się na lewym boku tak, żeby jama ustna była wyżej od żołądka.
Też jestem zwolenniczką gorzkiej czekolady bez cukru, wtedy rzeczywiście możemy mówić o jej prozdrowotnych właściwościach. Ostatnio słyszałam nawet, że kakao ma dobry wpływ na nasze zęby.
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę, ale unikam jej właśnie ze względu na migrenę ...
OdpowiedzUsuńCzekolada - moja zguba. :) Ale staram się jak mogę wybierać tylko te dobrej jakości.
OdpowiedzUsuńUwieilbiam czekoladę <3
OdpowiedzUsuń